Fonder

Vad är fonder?

En fond är en samling aktier och/eller andra värdepapper.
Till skillnad från aktier så får man inte utdelningen på sitt konto utan de eventuella utdelningarna återinvesteras per automatik i fonderna.

Du betalar inte heller någon courtage för att handla och sälja fonder, däremot har de flesta fonder en avgift som man betalar årligen (detta sker med automatik).

Varför vill man ha fonder?

Det finns många olika anledningar till att man väljer att spara i fonder, genom att välja fonder får man en automatisk riskspridning vilket innebär att man inte sitter med alla ägg i samma korg, så går något bolag om kull har man andra bolag som eventuellt kan väga upp för det som går dåligt.

Fonder vs aktier

Vad är börshandlade fonder?

Börshandlade fonder handlas ungefär som aktier, man handlar inte för en specifik summa utan man köper och säljer efter en kurs.

Hur hanlar man fonder?

Man kan handla fonder genom att gå till banken, ringa till sin bankman eller genom att köpa dem via nätet, oftast vid en nätmäklare som till exempel Avanza.

Min rekommendation är att använda Avanza, de erbjuder dig möjligheten att handla en mängd fonder samtidigt som de erbjuder några riktigt vassa fonder som de själva förvaltar, till exempel Avanza Zero, Avanza Global och Avanza Emerging Markets.

Avanza banner med texten "Vi älskar fonder".