Kreditkort

Att ha ett kreditkort är en väldigt bra sak, så länge du kan kontrollera det, men eftersom man alltid får höra negativa saker först brukar kreditkort att associeras med något negativt.

Jag håller inte med…

Nedan är några fördelar kontra nackdelar med att ha ett kreditkort:

Fördelar:
  • Rabatter
  • Försäkringar
  • Cashbackpoäng
  • Flexibelt
Nackdelar
  • Kräver disciplin
  • Kan bli väldigt dyrt om man inte sköter inbetalningar

Varför är det bra att ha ett kreditkort?

Som du ser i tabellen ovan så finns det en mängd fördelar med att använda ett kreditkort när du handlar, oavsett om du handlar online eller i en fysisk butik, i Sverige eller i annat land.

Olika kort kommer med olika fördelar och inget kort har dem alla, men här är några av dem:

Rabatter – ICA och Coop ger dig till exempel rabatter om du använder deras kreditkort. 
Försäkringar av olika slag – Varierar olika mellan kreditkortsgivare, reseförsäkring brukar vara med.
Cashbackpoäng – En del låter dig samla poäng som du kan lösa in mot flygbiljetter eller liknande.
Flexibilitet – Brukar vara förmånligt att använda utomlands och är säkrare.

Att välja kort kan vara svårt och du behöver jämföra olika kort efter vad som passar dig bäst, och det är fullt möjligt att ha mer än ett kort. Jag rekommenderar att du jämför kreditkort hos Kortio med anledning av att de ger dig en enkel översikt över vilka kort som finns och vad de erbjuder.

Kostar det något extra att ha ett kreditkort?

Alla kreditkortsgivare har olika kostnader för sitt respektive kort, några få har avgiftsfria kort, några bjuder på första årsavgiften medan det vanligaste är att man betalar en fast årsavgift om några hundralappar.
Givetvis finns det vissa som är billigare och vissa som är betydligt dyrare.

Vilket kreditkort ska jag välja?

Det finns vissa bra ”standardkort” som till exempel Collector Easy Living men du bör jämföra vilka kort som finns på marknaden och vilket kort som stämmer bäst in på hur du kommer att använda det.

Varför kreditkort över bankkort?

De flesta kreditkort ger dig en form av flexibilitet, till exempel lägre valutapåslag när du handlar utomlands, eller en lägre växelkurs. Kort som exempelvis Collector banks Easy Living ger dig en rad olika försäkringar som du inte skulle få med om du handlade med ett bankkort.

Ska du använda kortet just för att resa rekommenderar jag att du kollar in Revolut, det är ett fantastiskt kort som jag själv använder mig av dagligen.

Hur skaffar jag ett kreditkort?

Det ansöker du om på kreditkortsgivarens hemsida, dock rekommenderar jag dig som tidigare nämt att jämföra vilka olika alternativ som finns och att du inte tar första bästa.

En del kort har också speciella villkor som till exempel en viss åldersgräns och/eller en viss månadsinkomst för att kunna få ett kort.

Mina tankar angående kreditkort? 

Så länge du kan kontrollera dina köp och din ekonomi så tycker jag absolut att du ska skaffa ett kreditkort.
Det bästa är att du redan har byggt upp en buffert så att du inte behöver att använda kreditkortet till oväntade utgifter eller att du snarare kan betala in på kreditkortet för att undvika någon form av ränta.

Vet du däremot med dig att du lätt kan dra kortet lite för mycket och inte har någon vidare bra koll på din ekonomi så avråder jag dig starkt ifrån att skaffa ett kreditkort, oavsett hur många fördelar du kan få.
Det finns hundratals exempel på folk som inte klarar av det och som hamnar i ett totalt ekonomiskt haveri genom att göra köp som de i själva verket inte har råd med.

Vilket kort använder jag?

Jag själv använder mig av Collector Banks Easy Living.

Anledningen till att jag använder detta kortet är för att jag reser mycket utomlands, dels för att jag inte blir betalningsskyldig om kortet skulle blivit stulit och använt av någon annan, samtidigt som jag inte betalar något valutapåslag.

Samtidigt som detta kort är ett fantastiskt alternativ för dig som reser utomlands så fungerar det kanon i Sverige tack vare att man har Leveransföräkring vid internetköp,
förlängd garanti på vitvaror & hemelektronik, evenemangsförsäkring och allriskförsäkring.